Opnieuw tularemie vastgesteld in de Kromme Rijn

Binnen de grenzen van de Wildbeheereenheid WBE Kromme Rijn is recentelijk opnieuw tularemie bij een haas vastgesteld. Eerder dit jaar is bij een patiënt uit de provincie Utrecht de zoönose tularemie (hazenpest) vastgesteld. Deze persoon heeft de infectie zeer waarschijnlijk opgelopen door het villen van een besmette haas die door een hond was gevangen in het Kromme Rijngebied.

Symptomen bij de haas

Met tularemie besmette hazen zijn opvallend zwak en apathisch. Ze hebben een schommelende

gang en hebben hun natuurlijke schuwheid verloren. De hazen zijn met de hand te vangen. Let op:

deze symptomen kunnen ook duiden op een andere ziekte.

Tularemie bij mensen

Mensen kunnen ook ziek worden van hazenpest. Dit komt in Nederland sporadisch voor. De bacterie, die onder andere bij hazen en knaagdieren voorkomt, is van dier op mens overdraagbaar, maar niet van mens op mens. De meest voorkomende manieren van besmetting zijn:

- Via de huid, via een (soms onzichtbare) wond bij direct contact met een besmet dier;

- Via de huid, via een insectenbeet;

- Door het eten van niet goed doorbakken besmet vlees. Deze bacterie wordt bij 60 °C gedood.

 

Symptomen bij de mens

Wanneer de besmetting via een (soms onzichtbare) wond plaatsvindt, ontstaat binnen enkele dagen een zweer ter plaatse van de wond. Ook kan een ontsteking van de lymfeklieren ontstaan (zwelling van de arm en/of opgezette lymfeknopen in de oksel of lies aan de zijde van respectievelijk de aangedane arm of been). De ziekte kan ook gepaard met koorts en griepachtige verschijnselen.

Tularemie is met antibiotica goed te behandelen, mits de juiste middelen worden ingezet. Neem direct contact op met de huisarts als u ziek wordt na contact met zieke, dode hazen of knaagdieren en meldt dit aan de huisarts.

Voor andere vragen over tularemie bij de mens kunt u informatie vinden op website van het RIVM

 

Voorzorgsmaatregelen

Is de hazenstand in uw gebied laag en/of komt u meerdere zieke en/of dode hazen in uw veld tegen dan is het advies om niet tot bejaging over te gaan. Om het risico op eventuele besmetting met tularemie zo klein mogelijk te houden kunt u zich het beste houden aan onderstaande voorzorgsmaatregelen:

- Draag altijd wegwerphandschoenen en gooi deze na eenmalig gebruik weg.

- Zorg bij wondjes voor een goede wond-hygiëne door de wond zorgvuldig te desinfecteren en verbind schaaf- en snijwondjes.

- Was uw handen met zeep en veel water en droog ze goed, na contact met dode dieren.

- Was uw handen opnieuw goed vóór het eten.

Alsmede:

-Verhit het hazenvlees altijd voldoende zodat het gaar is; eet geen rosé gebakken vlees (kerntemperatuur hoger dan 60 C).

-Geef nooit slachtafval en/of rauw vlees van een haas aan de hond.

In sommige gevallen zijn extra beschermingsmaatregelen noodzakelijk:

- ontweiden hazen en schoonspoelen met water: Als hazen na het ontweiden worden schoongespoten met water (zoals in Duitsland wordt toegepast) is het aan te raden een mondkapje met FFP2 filter te dragen. Gewone mondkapjes houden de tularemie (hazenpest) bacterie niet tegen.

 

Voor meer informatie zie:

https://www.dwhc.nl/ziekten/tularemie/

 

Bij het vinden van dode hazen kunt u dit melden op:

https://www.dwhc.nl/meldingsformulier

 

Wilt u een vers dode haas laten onderzoeken, dan kunt u dat dan ook aan het DWHC aangeven en wordt er contact met u opgenomen.